STRUCTURA UNEI SEDINTE

A "JUCATORILOR ANONIMI"


-Sedinta are un presedinte de sedinta, (chairman).
-Sedinta are o TEMA de tipul: “familia si viata” sau “bucurie si surprize” sau “dragoste si minciuna” etc.
-La chairman vine de la inceput cel care doreste sa vorbeasca, sa marturiseasca, pentru a fi inscris la cuvant sau are ceva de spus, pe suflet, care vrea sa impartaseasca ceva.
-Se incepe sedinta: chairman-ul spune: bine ati venit la Jucatorii Anonimi, ne-am adunat cu totii aici pentru acelasi motiv, sa ne punem viata in ordine si sa invingem in lupta cu boala noastra. Tot ce se spune aici, ramane aici. Tema din saptamana asta este urmatoarea
Incepem sedinta prin a ne prezenta. Numele meu este ... (se foloseste numai numele de botez pentru a respecta anonimitatea) si sunt jucator compulsiv.
-Apoi se ridica unul cate unul jucatorii din sala si raporteaza: “Sunt ..., sunt jucator de noroc compulsiv si nu am nici un pariu de raportat” (sau “raportez ca am avut o cadere in urmatoarele imprejurari:...”)
-Dupa prezentare chairman-ul zice: “Acum sa dam citire celor 12 pasi" ... si el incepe cu primul pas si ceilalti il urmeaza fiecare spunand care un pas. Daca sunt mai putin de 12 oameni prezenti se citesc pasii in cerc pana se epuizeaza.
-Apoi Chairmanul da cuvantul celui care vrea sa marturiseasca facandu-si TERAPIA, ca acela sa expuna amanuntit ceea ce are de spus:
“Domnule X, spune-ne te rog ce te-a adus la usa nostra, povesteste-ne despre tine, in ce fel jocurile de noroc ti-au schimbat si influentat viata.
-Marturisitorul incepe istoricul sau:
-de la parinti,
-din copilarie,
-evolutia istorica a tuturor problemelor lui de joc sau care pot fi corelate cu jocul;
(Precizam ca cel care face marturisirea in sedinta respectiva nu abordeaza tema zilei.)
-Apoi chairman-ul invita pe rand membrii din sala sa-si spuna opinia despre terapia domnului X si ce parere au membrii despre tema aleasa, cum se regasesc in ea. cum le-a afectat reputatia, viata personala, cariera, familia.
-Fiecare membru spune pe rand:
-Multumesc lui X pentru terapia facuta,
-M-am regasit pe mine in cutare situatii expuse de el…
-Am de confirmat... sau de infirmat...
-Am de sfatuit…
-Am inteles de ce am facut si eu exact ca tine domnule X (sau) nu inteleg cum a fost posibil…
-Apoi vorbeste despre tema zilei, cum o intelege el, si incearca sa explice sau sa povesteasca anumite situatii traite referitor la tema zilei.
-Sedinta se termina cu Rugaciunea Seninatatii, spusa de Chairman si repetata pe loc cuvant cu cuvant de ceilalti, in cerc, tinandu-se toti de mana:
“Doamne da-mi seninatatea
De a accepta ceea ce nu pot schimba,
Curajul de a schimba ceea ce pot schimba
Si intelepciunea de a le deosebi”

 

Expunem aici

CEI 12 PASI AI JUCATORILOR ANONIMI

asa cum am vazut ca se citesc ei de catre membri la inceputul sedintei.

1. Am admis ca eram neputinciosi in fata jocului de noroc - ca nu mai eram stapani pe viata noastra.
2. Am ajuns la credinta ca numai o Putere Superioara mai mare decat a noastra ne-ar putea reda un mod normal de a gandi si de a trai (fie Dumnezeu, fie puterea grupului).
3. Am hotarat sa ne lasam vointa si viata in grija acestei Puteri asa cum o intelege fiecare dintre noi.
4. Am facut fara teama un inventar moral amanuntital al propriei persoane.
5. Am admis fata de noi insine si in fata unei alte fiinte umane natura exacta a greselilor noastre.
6. Am acceptat fara rezerve indepartarea acestor defecte de caracter.
7. Cu umilinta i-am cerut lui Dumnezeu (asa cum il intelege fiecare dintre noi) sa ne indeparteze slabiciunile.
8. Am intocmit o lista cu toate persoanele carora le-am facut necazuri si am consimtit sa reparam aceste rele.
9. Ne-am reparat greselile direct fata de acele persoane acolo unde a fost posibil, dar nu si acolo unde le-am fi putut face rau lor sau altora.
10. Ne-am continuat inventarul personal si ne-am recunoscut greselile de indata ce ne-am dat seama de ele.
11. Am cautat prin rugaciune si meditatie sa ne intarim contactul constient cu Dumnezeu asa cum il intelege fiecare dintre noi, cerandu-i doar sa ne arate voia lui in ceea ce ne priveste si sa ne dea puterea de a o implini.
12. Dupa ce am facut efortul de a pune in practica aceste principii in toate domeniile vietii noastre, am incercat sa transmitem acest mesaj catre alti jucatori care sufera.


(Comentariu. Pasul 1. si 2. urmaresc desfiintarea negarilor. Pasul 3 urmareste acceptarea ajutorului din afara noastra pe care pana atunci nu l-am acceptat. Pasul 4 urmareste alcatuirea listei defectelor. Pasul 5, 6, 7 sunt trepte de prelucrare a defectelor identificate pe lista de la pasul 4. Pasul 8. urmareste alcatuirea unei noi liste, a persoanelor prejudiciate de noi. Pasul 9 constituie prelucrarea pasului 8. Pasul 10 urmareste depistarea, in dinamica vietii, a defectelor si suprimarea lor activa, din mers. Pasul 11 este spiritual. Pasul 12 are semnificatia de “Du mesajul mai departe”, caci cei ce-i ajuta pe ceilalti ca sfatuitori sau sponsori au sanse mult mai mari de vindecare.)

 

logo

logo

logo